Forska i teknik vid Lunds universitet nästa termin

Lunds universitet är ett av Sveriges sydligaste universitet. Det grundades redan 1666 och har idag cirka 41 000 studenter. Vid lärosätet arbetar 7 500 medarbetare i Helsingborg, Lund och Malmö. Lunds universitet anses vara ett av världens 100 främsta lärosäten. Forskningen vid universitetet är världsledande inom ungefär 30 områden. Vid lärosätet har man en omsättning på 7,5 miljarder kronor. Två tredjedelar av dessa pengar går till forskningen. Några exempel på forskningsområden är ekonomi, juridik, medicin, samhällsvetenskap och teknik. Vid lärosätet finns också mycket avancerade forskningsanläggningar. Den som forskar vid universitetet erbjuds stora möjligheter att fördjupa sig inom sina intressen.

Lunds Universitet har en lång tradition inom forskning

Lunds Universitet som forskningsuniversitet

Med ett brett utbud av kurser och program, är Lunds Universitet det perfekta valet för den som vill ge sig in på forskarspåret. Man måste dock förbereda sig på att detta innebär några tuffa och tidsmässigt krävande år, men om man brinner för ämnet är det garanterat värt det. Först och främst tar vi en titt på hur du kan komma in på en forskningslinje. Det skiljer sig nämligen en aning från en vanlig ansökan till en traditionell utbildning som kandidat eller magisterutbildning.

Att forska på Lunds Universitet innebär att forska bland de skarpaste hjärnorna i landet. För att komma in på en forskarlinje krävs att du först har gjort färdigt din utbildning och fått din examen. Detta är normalt sett initialt tre år som utgör en kandidatexamen. Under dessa år behöver du inte vara särskilt inriktad på ett visst ämne. Att skriva sin kandidatuppsats inom någon tekniskt eller något annat närliggande ämne är dock en fördel för din ansökan till magister- eller masternivå.

Förbered dig på Masternivå

När du sedan är färdig med din kandidatexamen och fått din kandidatuppsats godkänd, ska du söka vidare till vad som brukar vara en tvååring magisterexamen. Denna är numer även kallad masterexamen eftersom vi i och med accepterandet av Bologna-processen numera följer ett mer internationellt EU-format kring våra utbildningar i Sverige. På Lunds Universitet finns det en rad masterprogram inom teknik, IT, programmering och teknisk design. Dessa två år lägger grunden för det som du senare ska forska inom. Det är ofta här passionen väcks.

Eftersom man börjar gå på djupet först på master-nivå, börjar man förstå vad man verkligen vill forska inom. Kanske är det en viss aspekt inom IT eller teknikutveckling? Kanske handlar det om att hitta hållbara lösningar och därmed kombinera teknik och miljö? Lunds Universitet är känt för sin starka uppsättning av föreläsare, handledare och rådgivare, så du kan enkelt prata med dem på skolan för att förstå hur du kan omvandla din passion och dina intressen till intressanta områden relaterat till forskning.

Forskningen har inga gränser

När du sedan har förstått vad du vill forska inom och hur du vill bidra både praktiskt och akademiskt med din forskning, ansöker du till att forska på Lunds Universitet. Förhoppningsvis har du nu en så pass bra bild av vad du vill bidra med, samtidigt som forskare och handledare har förstått vem du är, så att denna ansökan går igenom. Efter det finns det inga gränser eftersom det är du tillsammans med dina kollegor som sätter ramarna för vad ni vill forska inom.